maanantai 4. tammikuuta 2010

Mielestäni...

Palvelujen ulkoistaminen, kenen etu?

Turun Sanomat 16.12 2009 01:31:44

Kaupunkimme taloutta hoidetaan kestämättömillä ratkaisuilla. Näillä toimilla on suora vaikutus monen kuntalaisen elämään. Yhtenä toimenpiteenä on palvelujen ulkoistaminen. Ulkoistamista puolustetaan sillä, että palvelujen laatu ja joustavuus paranee sekä hinta on edullisempi. Todellisuus on ainakin tietyillä toimialoilla aivan toista.

Yhtenä esimerkkinä on koulujen siivous. Joissain kouluissa on siirrytty käyttämään siivouksessa kaupungin ulkopuolista tahoa. Siivouksen siirtyminen yksityiselle firmalle on oiva esimerkki ulkoistamisen todellisista vaikutuksista. Siistijöiden kannalta tämä tarkoittaa alueiden suurenemista, työajan lyhenemistä ja palkan pienenemistä tehokkuutta haettaessa. Henkilöstön vaihtuvuus on suuri, koska työtä tehdään jaksamisen äärirajoilla. Työhön sitoutumista kyseisissä olosuhteissa ei voi keneltäkään edellyttää. Karkeasti arvioiden kolmen ihmisen työt teetetään kahdella osa-aikaisella.

On siis selvää, ettei lopputulos voi olla laadukasta. Tämä seikka puolestaan vaikuttaa muihin koulussa työskenteleviin, niin aikuisiin kuin ennen kaikkea oppilaisiin. Työympäristön viihtyvyys kärsii ja seurauksena voi olla jopa erilaisille sairauksille altistuminen.

Tämä lienee vain jäävuorenhuippu, esimerkkejä löytyy muiltakin toimialoilta.

Yhteinen kysymys kuuluu: kenen etu ulkoistaminen on? Yksityisten firmojen omistusportaan?

Taru Pätäri

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti