tiistai 2. maaliskuuta 2010

Missä on koulupsykologin paikka?

Turussa on perustettu työryhmä pohtimaan psykologipalveluiden keskittämistä. Työryhmän yhtenä tehtävänä on saamani tiedon mukaan valmistella tarpeelliset henkilöstösiirrot niin, että keskitetty toimita voisi alkaa jo 1.8.2010. Tämä tarkoittaa sitä, että myös koulupsykologit siirtyisivät opetustoimesta soten alaisuuteen. Koko esityksen lisäksi nopea aikataulu ihmetyttää; onko asia jo jossain päätetty ilman että työryhmä edes tietää asiasta? Tiedon siirtyminen kahden hallintokunnan välillä on vaikeaa, hidasta ja osittain jopa lainvastaista. Tämäkin puhuu ehdotusta vastaan.

Suurin huolenaiheeni ovat kuitenkin koulupsykologien asiakkaat; lapset ja nuoret perheineen. Koulupsykologien yksi tärkeä tehtävä on ennalta ehkäisy, mutta aikaa ”uudistuksen” myötä siihen ei enään olisi. Työ keskittyisi tulipalojen sammuttamiseen, eli erilaisten kriisitilanteiden hoitamiseen. Koulupsykologien työ on erittäin tärkeä tukimuoto niin oppijoille kuin opettajillekin. Koulupsykologit kehittävät jatkuvasti omia työtapojaan eri ryhmien tarpeiden mukaan ja ovat mukana koulun arjessa.

Viime vuonna kouluvalmiustestit siirtyivät jo koulupsykologien tehtäväksi ja se on näkynyt selkeästi koulun arjessa. Onhan selvää, että se aika minkä testit vievät on poissa koulun palveluista. Niin laatu kuin määrä kärsii. Perhe- ja kasvatusneuvola hoiti kouluvalmiustestejä ansiokkaasti vuosien ajan ja muutoksen suunta ei ainakaan koulun osalta ollut parempaan. Yhteistyö on aina hyvä asia, mutta täytyy miettiä kenen kustannuksella se toteutetaan.

Koulupsykologien tulee pysyä opetustoimen alla, jotta voidaan taata jo olemassa olevat palvelut.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti