torstai 9. huhtikuuta 2020

Millainen on houkutteleva kaupunki?

Kaupungissamme on tulossa lähiaikoina useita isoja asioita- ja  investointikohteita päätöksentekoon. Niitä on suunniteltu kaupungin kehittymistä ja kasvua ajatellen. Osa on mielestäni perusteltuja, mutta aivan kaiken takana en alunperinkään ole voinut olla eikä tutkimukset ole vakuuttaneet tiettyjen investointien tarpeellisuudesta. Kaiken vastustaminen ei  toki kaupunkia kehitä, mutta yltiöpositiiviset kasvuennusteet eivät voi olla suunnittelun pohjana. Kaupunkia tulee kehittää ja kasvattaa kaupunkilaisille, ei hankkeille,  talouden sallimissa puitteissa.

On pysähdyttävä ja mietittävä, mitä oikeasti nyt tarvitsemme talouden sakatessa maailmanlaajuisesti. Pysähtyminen voi näyttää asioita, jotka jäävät vauhdin alle. Asioita voi ja pitää tarkastella muuttuneessa tilanteessa toisin, on asetettava arvojärjestys.
On tärkeää muistaa tämän suunnitteluinnostuksen keskellä mikä tekee kaupungista houkuttelevan. Itse uskon siihen, että hyvin toimivat palvelut ovat vetovoiman ja viihtyvyyden tae. Hyvin toimiviin palveluihin kuuluvat niin toimiva terveydenhoito, sosiaalipalvelut kuin varhaiskasvatuksen ja opetuksen saavutettavuus. Toimivuuteen kuuluu myös se, että tilat missä toimitaan ovat terveet niin palvelunkäyttäjille kuin työntekijöille ja niihin on helppo saapua.

Oma toiveeni on se, että panostamme asumisen monimuotoisuuteen eri ikä- ja perherakenteet huomioiden. 
Haluamme, että asuinalueet ovat tasavertaisia niin viihtyvyydeltään kuin palveluiltaan. 
Panostamme siihen, että vauvasta vaariin saamme olla terveissä toimitiloissa. 
Näihin tarvitaan rahaa ja kaupungin terve käyttötalous. Sopeuttamistoimet ovat meneillään, mutta ei lähelläkään maalia. 

Kun vaihde on hetken ollut pienemmällä ja kulutus vähentynyt, niin voidaan laittaa isompaa vaihdetta kohti uusia suunnitelmia. Mutta maltilla, ei jääräpäisesti kiihdyttäen vaan perusasiat ensin ymmärtäen ja kuntoon hoitaen.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti