lauantai 11. tammikuuta 2020

Klikkiotsikoiden ja meemien takaa


Otsikoissa on jatkuvasti siitä, kuinka politiikan seuranta on jäänyt klikkiotsikkotasolle. Luetaan vain otsikko, mikä on yleensä irrallinen heitto ja/tai yksitäisen ihmisen huonosti ajateltu heitto keskusteluun, eikä lainkaan puolueen poliittisen linjan mukainen.
Tuohon vain pelkkään otsikkoon jäävä ja luottava lukija ei aina muista, että otsikon tarkoituksena voi olla suurimpana syynä myynnin ja luettavuuden kasvu ja journalismi vasta toisena. Kotimaisten kielten kielikeskuksen kielitoimiston sanakirja jo kertoo tämän ilmiön taustan. Se määrittää sanan klikki seuraavasti: omaa etuaan ajava eristäytynyt joukko, nurkka-, kuppikunta, kopla.

Yhtenä esimerkkinä uskominen klikkiotsikoihin on juuri nyt keskustelussa oleva hoitajamitoitus. Erityisesti iltapäivälehdet suomivat hallitusta siitä, että hoitajamitoitusta ei saatukaan aikaan parissa kuukaudessa. Samalla unohdetaan, että jo vuonna 2012 ministeri Guzenina ajoi voimakkaasti hoitajamitoitusta mikä kaatui pitkälti nykyisten oppositiopuolueiden vastustukseen (kok.).
Nykyistä edellinen hallitus (kesk., kok ja ps) puolestaan halusi laskea suunniteltua mitoitusta hoitajien määrässä 0,5:een. Unohdetaan myös, että lait tuodaan hallitukseen ja eduskunnan päätettäviksi sen jälkeen, kun virkamiesvalmistelu on tehty. Ilman valmistelua ei voida tehdä päätöksiä. Virkamiesvalmistelun ei tule olla poliittista.
Omassa somessani hoitajamitoituksen siirtymisestä ovat huolissaan eniten ne, joiden poliittinen viiteryhmä on sitä eniten ennen tätä hallituskautta vastustanut, Nämä asiat ovat tarkistettavissa pöytäkirjatasolla, mutta ne vaativat toki pidempää keskittymistä asiaan kuin keltaisen otsikon ja ehkä jopa sen ingressin lukeminen.
Tosiasiassa hoitajamitoitus on nyt tulossa ja sen rahoitus selvitetään samassa päätöksenteossa.

Toisena klikkitosikko –esimerkkinä voidaan pitää PS:n euroedustajan mielipidettä ilmastonmuutoksesta. PS ei puolueena ole kovin huolissaan Suomen toimien merkityksestä ilmastonmuutoksesta, mutta heillä on oma ilmasto-ohjelmansa, mikä ei vastaa euroedustajan mukaista mielipidettä, että ”Taivaan isä järjestää meille nämä ilmat”. Kyllä, olen sen ohjelman lukenut,  etten sorru otsikkotason –keskusteluun. Siksi en sitä totuutena missään jaa ja kerro.

Poliittiset meemit ( sosiaalisessa mediassa jaettava viestit, jotka perustuvat jnk pysyvän idean muunteluun) voivat olla hauskoja enkä lue itseäni lainkaan ryppyotsaisimpien joukkoon, mutta ne voivat olla myös vaarallisia. Jakamalla meemin, missä vihapuhe on naamioitu huumoriin tai klikkiotsikon käännökseen kuvaksi, voit tahtomattasi antaa itsestäsi harhaanjohtavan kuvan. Ja ehkä jopa tietämättömän. Voi olla jopa haitaksi työelämässä.

Erityisesti nyt on vallalla meemit, missä suomitaan verotusta. Eilen sain yhdessä keskustelussa itselleni osoitetun meemin, missä piirroskuvassa lapset ovat Halloween –karkkikierroksella ja oven avaava mies sanoo lapsille, että ”Hävetkää kuinka paljon karkkia teillä on. Minä otan noista puolet ja jaan ne köyhille ja laiskoille lapsille jotka eivät viitsi vaivautua ihmisten oville” ja yhden lapsen puhekuplassa on ”Ei vittu, demari”.
No joo, voisi olla hauskakin, mutta nyt pelottava arvomaailmaltaan koska se suomii lapsia. Suomessa on lapsiköyhyyttä ja sitä pyritään helpottamaan yhteiskunnan tuella, mikä koostuu verovaroista.

Noilla samoilla verorahoilla on tehty tieverkosto ja muu infra, niillä verorahoilla mahdollistetaan kaikille peruskoulu maksullisen koulutuksen sijaan, niillä saamme kohtuuhintaista terveydenhoitoa neuvolatoiminnasta saattohoitoon. Kannattaa tutustua mitä nuo edellä mainitut palvelut maksaisivat ilman verotuksen tuomia edellytyksiä. Siinä saa jonkun tunnin tehdä töitä, että pystyy esimerkiksi maksamaan lapselleen yksityiskoulun lukuvuosimaksun mikä liikkuu jopa kymmenissä tuhansissa euroissa. Itse olen hyvin iloinen yli 30% palkkaveron veronmaksaja, koska sillä saan niin paljon palveluja. Jokainen meistä voi kohdata oman tragediansa milloin vaan ja silloin yhteiskunta tulee apuun, on sitten kyseessä konkurssi tai syöpädiagnoosi kalliine hoitoineen.


Haluan itse uskoa siihen, että aika muuttuu ja opimme käyttämään viestintää paremmin ja asiallisemmin. Haluan uskoa, että saamme lukutaidon uuteen nousuun ja koulutuksen arvo nousee. Vain koulutuksella ja sen onnistumisilla voimme muuttaa maailmaa parempaan inhimillisempään suuntaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti