sunnuntai 30. tammikuuta 2011

Yksinhuoltajan arkea

Yle uutisoi, että joka neljäs yh -perhe joutuu turvautumaan toimeentulotukeen. Ikävää ja niin väärin. Tuskin kukaan nauttii kuukausittaisesta sossussa juoksemisesta ja samojen kuittien ja tositteiden sinne viemisestä. Kuitenkin on hienoa, että meillä on tällainen järjestelmä. Perusturvan korotus ja yh -korotuksen todellinen korotus lapsilisään voisi tuoda jonkin verran helpotusta. Ja lapsilisä ei saisi missään nimessä alentaa toimeentulotukea!!

Itse elän uudessa suhteessa, mutta meillä on erilliset taloudenhoidot. Taloudellisesti olen siis lähestulkoon yh edelleen. Elatustuki, 142,31 e olisi ihan ok jos toinen vanhempi osallistuisi jotenkin muutenkin lapsen hankintoihin. Pyörät, harrastukset ja kasvavan teinin vaatetus tulee kalliiksi vaikka haemmekin ne halvimmat ja tarjoustuotteet. Yksinhuoltajakorotusta en tietenkään hae uuden suhteen vuoksi.

Parasta tietysti olisi jos perheet säilyisivät ehjinä, mutta aina ei voi voittaa...tosin joskus ero voi olla voittokin uuteen elämään!!
Hei siskot (ja veljet), me pärjätään!!

Artikkeli alla:
Etusivu > Kotimaa > Artikkeli
Joka neljäs yksinhuoltajaperhe tarvitsee toimeentulotukea
julkaistu tänään klo 10:59, päivitetty tänään klo 12:26

Kuva: YLE
Yksinhuoltajaperheiden taloudellinen tilanne on heikentynyt 2000-luvulla verrattuna muuhun väestöön. Joka neljäs yksinhuoltajaperhe joutuu turvautumaan toimeentulotukeen.
Kondiittoriksi opiskelevalla 28-vuotiaalla Piia Siljanderilla on kolme lasta, joista vanhin on viisivuotias. Yksinhuoltajaäidin perhe on elänyt toimeentulotuen varassa kaksi vuotta.
- Päiväkoti auttaa tietysti virka-aikaan. Iltaisin, kun olen itse opiskelemassa, lasten toinen huoltaja eli äitini auttaa mahdollisuuksiensa mukaan, Siljander kertoo.
Asumiskulujen jälkeen neljän hengen perheelle jää rahaa noin 1 200 euroa kuussa. Kun siitä vähennetään välttämättömät menot, käyttörahaa jää parisataa euroa.
- Ilman ylimääräisiä huvituksia pystyy elämään, mutta olisihan se ihanaa, jos voisi joskus vaikka käydä Linnanmäellä. Tällä hetkellä se ei ole mahdollista.
"Toimeentulotuki ei riitä"
Joka neljäs yksinhuoltajaperhe elää nykyään suhteellisessa köyhyydessä, eli tuloja on alle 60 prosenttia suomalaisten keskitulosta. Vielä viisitoista vuotta sitten yksinhuoltajaperheistä köyhiä oli harvempi kuin joka kymmenes.
- Kun on pidemmän aikaan toimeentulotuen varassa, kyllähän se alkaa pikkuhiljaa kiristää hermoja. Joutuu koko ajan velkaantumaan ihan saadakseen lapsille ruoan. Eihän toimeentulotuki riitä, kun pitää ostaa kolmelle lapselle talvikengät ja -haalarit ja hanskat, Siljander toteaa.
Opintolainaa ja muita velkoja Siljanderille on kertynyt melkein 10 000 euroa.
Lapsilisien vähentäminen tuntuu epäreilulta
Kolmen lapsen lapsilisät vähennetään suoraan Siljanderien toimeentulotuesta. Leikkuri on käynyt vuodesta 1994, jolloin perheiden toimeentulotukea korotettiin lapsilisiä vastaavalla summalla. Piia Siljanderista lapsilisien ulosmittaaminen muista tuista on silti epäoikeudenmukaista.
- Lapsilisän kuitenkin saa jokainen lapsiperhe. Kyllähän se aika hurjalta tuntuu, että ne kaikkein pienituloisimmat lapsiperheet, jotka ihan oikeasti sitä lapsilisää tarvitsisivat, niin heiltä se sitten otetaan pois, Siljander sanoo.
Leipurin paperit Siljanderin pitäisi saada ulos vielä kevään kuluessa. Tulevaisuuden suhteen Siljander on mieluummin optimisti kuin pessimisti.
- Eihän tästä tule yhtään mitään, jos jää rypemään ja murehtimaan. Pakko vaan yrittää luottaa siihen, että asiat järjestyvät.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti