perjantai 19. marraskuuta 2010

Tänään, 20.11.2010

Tänään, marraskuun 20. päivä vietetään lapsen oikeuksien päivää. Tänään on hyvä päivä kerrata lapsen oikeuksien julistuksen periaatteet. Periaatteet, jotka meidän tulisi muistaa jokainen päivä.

YK:n lapsen oikeuksien julistuksen neljäs periaate ohjeistaa, että lapsi tarvitsee rakkautta ja ymmärrystä kasvaakseen tasapainoiseksi yksilöksi. Kuudes periaate sanoo, että lapsen tulee saada tuntea hellyyttä sekä moraalista ja siveellistä turvallisuutta.

Näillä eväillä meidän aikuisten tulisi toimia. Meidän tulee olla lasten tukena ja turvana ja suojella heitä.

Lapsen oikeuksien kymmenes periaate on asiakirjan kultainen sääntö. Se kuuluu seuraavasti:
"Laste tulee suojella sellaisilta toiminnoilta, jotka saattavat kasvattaa hänessä taipumusta rodulliseen, uskonnolliseen tai muunlaiseen syrjintään. Hänet on kasvatettava ymmärtämykseen, suvaitsevaisuuteen, kansojen välisen ystävyyden, rauhan ja yleismaailmallisuuden hengessä."

Hyvät ystävät, tässä on meillä aikuisilla tuhannen taalan paikka. Omalla esimerkillämme on suuri merkitys sille, miten lapsemme tulevat toimimaan. Annetaan lasten kasvaa suvaitsevaisuuden siipien alla. Annetaan heille keinoja oppia ymmrtämää muuttuvaa maailmaa. Annetaan heille oikeaa tietoa asioista. Annetaan heidän kasvaa ilman ennakkoluuloja.
Annetaan lapsille mahdollisuus rakentaa tulevaisuudesta hyvä, tasa-arvoinen maailma; maailma missä kaikilla olisi hyvä.

1 kommentti:

  1. hienoa TARU !

    TÄMMÖSIÄ OPETTAJIA LISÄÄ KOULULAITOKSEEN!!!!

    KATSO OPETTAJAN PUHE!

    VastaaPoista