tiistai 15. maaliskuuta 2011

Reilu ja tasa-arvoinen koulu

Opetustoimenjohtaja Timo Jalonen kysyi ihan aiheellisesti TS:n mielipidepalstalla 15.3.2011, missä ovat sivistykseen ja koulutukseen liittyvät vaaliteemat.

Sosialidemokraattien kaksi kärkiteemaa ovat työ ja oikeudenmukaisuus. Oikeudenmukaisuuteen kuuluu tasa-arvoinen, julkinen, maksuton koulutus.
Koulutuksen tulee olla laadukasta asuinpaikasta tai perheen varallisuudesta riippumatta. Korkeakouluopetuksen tulee myös olla maksutonta ja yksityiskoulujen maihinnousulle tulee sanoa ei.

Seuraavalla kaudella tulisikin panostaa kannustimiin haasteellisimmilla alueilla. Käytännössä se tarkooittaa esimerkiksi sitä, että asetetaan opetusryhmille selkeät maksimirajat, lisätään moniammatillista yhteistyötä, taataan riittävä määrä aikuisia turvaamaan oppijoiden turvallinen koulupäivä.

Toisen asteen koulutukseen tulee panostaa. Oppivelvollisuuden nostaminen 18 -vuoteen toisi kaikille nuorille opiskelupaikan. Koulutuksen ei tule olla liian aikaisia pakkovalintoja vaan sen tulee olla joustavaa ja tarjottava erilaisia vaihtoehtoja erilaisille oppijoille.

Peruskoulun tulee tarjota reilu ja tasa-arvoinen alku kaikille lapsille.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti