tiistai 22. helmikuuta 2011

Teatterista

Turun Sanomat käsitteli tänään suomalaisen teatterin asemaa maailmalla. Pitkälti olen asiasta samaa mieltä, mutta muutama huomio tulee muistaa.

Turun Nuori Teatteri teki huikean puristuksen "1827" -musikaalillaan. Se on täysin vertailukelpoinen Suomen rajojen ulkopuolellakin. Ennakkoluuloton ote ja upeat roolisuoritukset olivat piristävää nähtävää. Kirjoittajan kanssa olen samaa mieltä, että nuoret vaan maailmalle näyttämään hienoa ammattimaista osaamistaan! Tässä jengissä on monta tulevaisuuden tekijää.

Turun kaupunginteatterin huono talous mainittiin ja se on täysin totta. Tarvitaan pikaista elvytystä ja ehkä rakenteellisiakin muutoksia, jotta toiminta saadaan täydelle teholle. Säätiöittäminen voisi ola yksi vaihtoehto.
Onhan Turussa nähty upeita taiteellisia voittoja viime vuoden puolella Aurajoen rannallakin; esim Anna Karenina.

Linnateatterin menestys tuli myös esille. On hienoa, että meillä on Turussa erilaisia ja erilaisella konseptilla toimivia teattereita. Kaupunginteatteria ja Linnaa ei voi kuitenkaan verrata suoraan toisiinsa niiden kovin erilaisten organisaatioiden vuoksi. Kaupunginteatteri työllistää ison joukon eri ammattilaisia kuukausipalkalla ja Linnan puolestaan toimii pitkälti vierailijoilla. Kulurakenne on siis hyvin erilainen etenkin kiinteiden kulujen osalta.

Omasta puolestani toivotan onnea kaikille turkulaisille teatterintekijöille. Sielu kun kaipaa leivän lisäksi myös sirkushuveja. Kulttuuri elvyttää jo itsestään!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti