tiistai 26. lokakuuta 2010

Rakas kallis koti

Tulin juuri iltalenkiltä. Ihailin Portsassa upeasti hoidettuja taloyhtiöitä; monet niistä on vastikään maalattu ja pihoja laitettu. On hieno juttu, että vanhoista arvokkaista taloista pidetään hyvää huolta. Talojen säännöllinen kunnossapito takaa myös sen, että asumiskustannukset pysyvät kohtuudessa. Hoitovastikkeet eivät nouse yllättäen pilviin kun perusjutut pidetään kunnossa ja yhtiö kerää vararahastoa.

Kaikissa yhtiöissä ei valitettavasti kuitenkaan näin toimita. Itse odotan kauhulla taloyhtiömme yhtiökokousta. Vuosikaudet asioita on vastustettu vastustamisen "ilosta" ja näin ollen moni asia on jäänyt hoitamatta. Nyt talot alkavat olla siinä kunnossa ettei remonteilta enää säästytä. Kun kaikki joudutaan tekemään kerralla, niin lasku tulee olemaan hurja. Meidän perheessä muutaman kympin vastikkeen nousu vaikuttaa ja tässä tapauksessa puhutaan todnäk suuremmistakin summista. Mitään vararahastoakaan ei ole olemassa.

Miten eläkeläinen tai yh-perheet selviävät yllättävistä menoista, joita ei ole itse aiheuttanut? Olen yrittänyt aktiivisesti puolustaa järkevää viiden vuoden suunnitelmaa, mikä myös tulisi toteuttaa. Näin voisi edes hiukan ennakoida tulevaa.

Olen ollut yhteydessä ryhmämme edustajaan ja ehdottanut uuden lakialoitteen läpi viemistä. Laki määräisi taloyhtiöt keräämään pientä vararahastoa ja velvoittaisi siihen, että yhtiötä hoidetaan. Juuri tuli uusi asunto-osakelaki, joka osittain velvoittaa tarkempaan valvontaan ja asioiden hoitoon, mutta tuo vararahaston ylläpitäminen sieltä puuttuu.

Tämä suojaisi meitä asukkaita siltä, ettemme ole pakotettuja luopumaan kodeistamme taloudellisista syistä. Meillä kaikilla kun ei ole itselläkään sitä vararahastoa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti